Tavada Güveç Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tavada Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Güveç

Güveç, aslında yemeğin pişirildiği kabın ismidir. İçerisinde yapılan yemek de adını kabından almaktadır. Topraktan yapılan ve ısıyı geçirgen özelliği sayesinde fırınlarda rahatlıkla kullanılan güveç tenceresi veya tavası, güveç yemeğinin asıl lezzetini almasını sağlayan bir kaptır. Yani güveç, yemek pişirmekte kullanılan ağzı geniş özel toprak kap demektir. Türk mutfağında bu kabın içerisinde pişirilen yemeklerin genel adıdır. Ülkemiz mutfağında çok sayıda güveç çeşidi bulunmaktadır. Etli çeşitlerinden sebzeli çeşitlerine hatta tavuk eti çeşitlerine ve deniz mahsullerine varıncaya kadar envai çeşitte yapılabilmektedir. Özellikle ülkemizde en sık kullanıldığı yerler Çorum, Kayseri, Kütahya, Sivas, Aydın ve Balıkesir şehirleridir. Güveç yemekleri asıl olarak Balkan ülkelerinin hepsinde bilinen ve yapılan yemeklerdir.

Tavada Güveç Tarifi

Tavada Güveç, severek yediğimiz ve sürekli olarak yaptığımız yemeklerin başında gelir. Bu nedenle bugün sizlere tavada güveç tarifini vereceğim.

Tavada Güveç İçin Gereken Malzemeler

  • Yarım kiloyu geçen kuzu ya da dana eti (isteğe bağlı)
  • Bir baş sarımsak
  • Yarım kilo yeşil biber
  • Bir adet kuru soğan
  • Yarım kilo yerli patlıcan
  • Bir yemek kaşığı dolusu biber salçası
  • Bir kilo domates
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Karabiber, tuz ve pul biber

Tavada Güveç Yemeği Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak güveç yemeğimizde kullanılacak tüm sebzelerin yıkanarak doğranması gerekir. Burada boyutlar damak zevkinize göre değişiklik gösterebilir. Daha sonrasında etin kuşbaşı şeklinde ama zeytin büyüklüğünde doğranması gerekir. Tüm malzemeler doğrandıktan sonra tavanın içerisine etler konularak bir miktar su ile pişirilebilir veya isteğe bağlı olarak direkt yerleştirilebilir. Bu tamamen damak tadınıza bağlı bir durumdur. Çünkü tavada güveçte kullanılan toprak güveç, etin kolay pişmesini sağlar.

Tavanın içerisine önce kuşbaşı etler yerleştirilir. Daha sonrasında üzerine doğranmış domatesler eklenir ve sıra ile patlıcan, biber, soğan, sarımsak malzemeleri tava içerisine döşenerek bir bardak su eklenir. Salçalar bir kase içerisinde az bir su ile eritildikten sonra içerisine baharatlar eklenerek tavada güvecin üzerine eşit şekilde dağıtılarak dökülür. Daha sonrasında hazırlanan tavada güveç ocak üzerinde kaynamaya bırakılır ve kaynadıktan sonra ortalama yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Artık tavada güvecimiz hazır ve servis edilebilir.

Türk mutfağında güveç yemeklerinin yanına genellikle pilav, cacık, ayran veya turşu konularak servis edilmesi vardır. Hepsi güveç yemeği ile özdeşleşmiştir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arpa Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güveç İçinde Pişirilen Yemekler

Güveç İçinde Pişirilen Yemekler

Güveçte Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveç Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Et Sote Güveçte Tarifi ve Malzemeleri

Et Sote Güveçte Tarifi ve Malzemeleri