Etli Mantarlı Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Etli mantarlı güveç, zengin malzemeleriyle dolu, lezzetli bir yemektir. Uzun pişirme süresi, tüm tatların harmanlanmasını sağlar. Özel günlerde tercih edilen bu tarif, et ve mantarın uyumunu sunarak damaklarda unutulmaz bir tat bırakır.
Etli Mantarlı Güveç Tarifi ve Malzemeleri
21 Ağustos 2024

Etli Mantarlı Güveç


Güveç, özel kil karışımı bir topraktan imal edilen pişirme kabıdır. Mutfağımızda çok sık kullanılan bir pişirme kabı olmadığı aşikardır. Çünkü pişirme süresinin uzun olması, çalışan hanımlar için ekstra zaman gerektirmektedir. Ancak lezzet açısından özel günlerdeki yemeklerde kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. Etli mantarlı güveç, yöresel bir lezzet olup, her bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir. Borcam ya da ısıya dayanıklı bir fırın kabı da işimizi halledecektir. O zaman bu leziz tarife hemen geçelim ve hep birlikte pişirelim.

Etli Mantarlı Güveç İçin Gerekli Malzemeler


  • 500 gram et (tercihe göre dana ya da kuzu eti olabilir)
  • 350 gram kültür mantarı
  • 4 adet kırmızı kapya biber
  • 6-7 adet yeşil biber
  • 2 adet yemeklik kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Az miktarda tuz
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıcak su
  • Üzerine serpmek için rendelenmiş kaşar peyniri

Tarifin Yapılışı


Bir düdüklü tencere yardımıyla etleri 15 dakika kesinlikle tuz atmadan haşlamamız yeterli olacaktır. Bu sayede etlerin kara suyu çıkacak ve pişme aşamasında mantarlar çabucak pişip etler sert kalmayacaktır. Haşlanan etleri suyundan süzüyoruz. Etlerimizi bir kenara alalım. Sıra geldi mantarlara. Mantar suyla temas ettiğinde hemen kararan bir besindir. Bu yüzden yıkamanızı önermem. Nemli bir kâğıt havlu yardımıyla silebilirsiniz. Ancak içinize sinmezse yıkayabilirsiniz. Temizlenen mantarların orta sap kısımları çıkarılarak doğranır.

Bir pişirme kabına 1 çay bardağı sıvı yağ koyulur. Yemeklik doğranmış kuru soğanlarımız eklenir. Kırmızı kapya biberlerimizin ve yeşil biberlerimizin çekirdeklerini temizledikten sonra ince ince doğrayıp kavrulan soğana ilave edelim. Aynı şekilde sarımsakları da minik minik doğrayıp ekleyelim.

Bu aşamada domatesi eklemeden önce domates ve biber salçalarını karışıma ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar çevirelim. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri de ekledikten sonra, domateslerin tadının çıkması için 5 dakika kadar kısık ateşte harmanlayalım. Artık mantarları da eklemenin zamanı geldi. Mantarlar eklendikten sonra ilk etapta suyunu bırakacaktır. Suyunu çekinceye kadar ağzı kapalı olarak pişirmeye devam edelim. Suyunu çeken mantarlara baharatlarımızı ve tuzu ekleyelim. Etleri de ilave ettikten sonra yarım su bardağından biraz fazla sıcak suyu karışıma ekleyelim. Yaklaşık yarım saat daha pişirelim. Bütün malzemeler birbiriyle özleşsin. Yemeğimiz ne çok sulu ne de susuz olacak şekilde olmalıdır. Az gelirse sıcak su ilave edebiliriz.

Bu şekilde pişen yemeğimizi istersek minik güveç kaplarında, istersek bir fırın kabında önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına alalım. Üzerleri kızarana kadar pişirelim. Yemeğin fırından çıkmasına 5 dakika kala, arzu edersek üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpebiliriz. Bu şekilde daha lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Özdener 12 Temmuz 2024 Cuma

Bu yemeği düdüklü tencerede haşlama yapmadan direkt güveçte pişirsem etler sert kalır mı? Mantarları yıkarken kararmasını önlemek için herhangi bir ipucu var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sevgili Özdener,

Güveçte etleri direkt pişirmek istersen, etlerin sert kalmaması için pişirme süresini uzatman gerekebilir. Düdüklü tencere kullanmadan da lezzetli sonuçlar alabilirsin, ancak etlerin tam anlamıyla yumuşaması için sabırlı olman gerekiyor.

Mantarları yıkarken kararmasını önlemek için, suya biraz limon suyu ekleyebilirsin. Bu yöntem mantarların daha beyaz kalmasını sağlar. Ayrıca mantarları temizlerken fazla su kullanmamaya dikkat et; nemli bir bezle silmek de yeterli olabilir.

Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni