Kiremit Güveç Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kiremit Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kiremit güveç; Güveç, Türk mutfağının en meşhur ve de en çok sevilen yemeklerinin başında gelir. Özellikle yapıldığı kaba göre lezzeti değişen bu yemek mutfakların en gözde yemeğidir. Birçok yörede farklı şekillerde yapılan güveç genellikle toprak kapta yapılır. En çok sevilen şekilleri de toprak ürünlerde yapılan güveçlerdir. Birçok yerde farklı şekillerde kaplar kullanılsa da günümüzde artık herkes bu kapları tercih ederek kullanmaya başlamıştır. Kiremitte güveç genellikle fırın pişirimlerinde kullanılır. Buda evde olan hazır fırınlardan ziyade ekmek yani taş fırınlardır. Bu fırın ateşinin yemeğin pişmesi kattığı lezzet kiremitte güvecin asıl lezzetini verir. Gelelim yemeğimizin tarifine.


Kiremit güveç malzemeleri

  • İki adet yerli patlıcan,
  • İki baş kuru soğan büyük,
  • Yarım kilogram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
  • İki adet patates,
  • Bir baş sarımsak
  • 4-5 adet kırmızı ve yeşil biber,
  • Beş adet domates yerli olması lezzetini arttırır.
  • Tuz, karabiber, pul biber, kekik,
  • İki kaşık tereyağı,

Kiremit güveç nasıl yapılır?


Öncelikle kuşbaşı etlerin ikiye kesilerek biraz daha küçültülmesi sağlanır. Böylelikle önceden kavurmaya gerek kalmaz. Bu arada kiremit eritilmiş kuyruk yağı ile kiremit iyice yağlanır. Böylelikle hem yemeğin lezzetine lezzet katmış olursunuz. Hemde pişme esnasında yanmasını ve de yapışmasını engellemiş olursunuz. Daha sonra sebzelerin ince ince doğrama işlemleri yapılır. Sarımsaklar ister ikiye kesilmiş isterseniz de tüm tüm atılabilmektedir. Tercihe bağlıdır. Daha sonra kiremit içerisine önce kuşbaşı etler yerleştirilir. Üzerine patates ve patlıcanlar eklendikten sonra aralara sarımsakların bir kısmı atılır veya serpiştirilir. Daha sonrasında domatesler yerleştirilir ve yine biraz biber ve soğan yerleştirilir ve en son olarak da tekrar bir domates, biber ve soğan dökülerek en son üzerine sulandırılmış biber salçası içerisine baharatlar atılarak iyice karıştırılır ve hepsinin en üstüne dökülür. Daha sonra kiremit güvecin yanmadan pişebilmesi için üzeri alüminyum folyo ile kapatılır ve bir kürdan yardımıyla hava alabilmesi için taş fırında ilk 15 dakikadan sonra delikler açılarak pişirilmesi gerekir. Ortalama olarak yarım saatte kiremitteki güveç hazır ve servis edilebilir hale gelir.

Afiyet olsun.

Kiremit Güveç Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Et Sote Güveçte Tarifi ve Malzemeleri

Et Sote Güveçte Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kuru Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Güveçte Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Güveçte Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çömlekte Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Çömlekte Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dana Kuşbaşı Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Dana Kuşbaşı Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Sebzeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Etli Sebzeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri