Kiremit Güveç Güveç, Türk mutfağının en meşhur ve en çok sevilen yemeklerinin başında gelir. Özellikle yapıldığı kaba göre lezzeti değişen bu yemek, mutfakların gözde yemeğidir. Birçok yörede farklı şekillerde yapılan güveç, genellikle toprak kapta yapılır. En çok sevilen şekilleri de toprak ürünlerde yapılan güveçlerdir. Birçok yerde farklı şekillerde kaplar kullanılsa da günümüzde artık herkes bu kapları tercih ederek kullanmaya başlamıştır. Kiremitte güveç, genellikle fırın pişirimlerinde kullanılır. Bu da evde olan hazır fırınlardan ziyade ekmek yani taş fırınlardır. Bu fırın ateşinin yemeğin pişmesi kattığı lezzet, kiremitte güvecin asıl lezzetini verir. Gelelim yemeğimizin tarifine. Kiremit Güveç Malzemeleri
Kiremit Güveç Nasıl Yapılır? Öncelikle kuşbaşı etler, ikiye kesilerek biraz daha küçültülür. Böylelikle önceden kavurmaya gerek kalmaz. Bu arada kiremit, eritilmiş kuyruk yağı ile iyice yağlanır. Bu, hem yemeğin lezzetine lezzet katmış olur hem de pişme esnasında yanmasını ve yapışmasını engeller. Daha sonra sebzeler ince ince doğranır. Sarımsaklar isteğe bağlı olarak ikiye kesilerek ya da bütün hâlde kullanılabilir. Tercihe bağlıdır. Daha sonra kiremit içerisine önce kuşbaşı etler yerleştirilir. Üzerine patates ve patlıcanlar eklendikten sonra aralara sarımsakların bir kısmı serpiştirilir. Daha sonra domatesler yerleştirilir ve biraz biber ve soğan eklenir. En son olarak tekrar bir domates, biber ve soğan eklenir. Üzerine sulandırılmış biber salçası, içerisine baharatlar atılarak iyice karıştırılır ve tüm karışım en üste dökülür. Daha sonra kiremit güvecin yanmadan pişebilmesi için üzeri alüminyum folyo ile kapatılır ve bir kürdan yardımıyla hava alabilmesi için delikler açılır. Taş fırında ilk 15 dakikadan sonra delikler açılarak pişirilmesi gerekir. Ortalama olarak yarım saatte kiremitteki güveç hazır ve servis edilebilir hale gelir. Afiyet olsun. |