Çömlekte Güveç Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Çömlekte Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Çömlekte Güveç

Çömlekte güveç, geleneksel Türk mutfağının en güzel ve lezzetli yemeklerinden biridir. Bu yemek, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Çömlek kullanılarak yapılan yemekler, benzersiz bir lezzet ve aroma kazanır. Çömlek, doğal koşullarda üretildiği için yemeklere farklı bir tat ve aroma katar. Sağlık açısından da çömlekte yemek pişirmek, hem bizim hem de ailemiz için daha sağlıklı olacaktır. Tencere yemeklerine göre daha özel ve lezzetli bir yemek oluşur. Ayrıca, çömlekte yapılabilecek birçok yemek çeşidi vardır. Geçmişte insanlar yemeklerini çömlekte yapıp odun ateşinde pişirdikleri için doğal beslenerek daha sağlıklı yaşamışlardır. Çömlekte güveç yaparken yaz mevsiminde taze sebzeler kullanmak, yemeği daha lezzetli hale getirir. Şimdi çömlekte güveç tarifini anlatalım.

Çömlekte Güveç Malzemeleri

  • Bir kilo yağsız kuşbaşı et
  • Bir kilo patlıcan
  • Üç adet orta boy kuru soğan
  • Dört adet domates
  • Dört adet yeşil biber
  • Belli miktar su
  • İki yemek kaşığı domates salçası
  • Bir yemek kaşığı margarin
  • Bir baş sarımsak
  • Bir bardak sıvı yağ
  • İki yemek kaşığı tuz
  • Bir tatlı kaşığı pul biber

Çömlekte Güveç Nasıl Yapılır?

Bu yemek, özel günlerde ve misafirlere sunulacak özel yemekler arasında yer alır. Öncelikle bu yemeğe başlarken patlıcanları ara ara soyup küp küp doğrayalım. Daha sonra doğradığımız patlıcanları ılık suya atıp, içine bir yemek kaşığı tuz koyarak patlıcanın acı suyunun alınmasını sağlarız. Şimdi domatesleri soyup, küp küp doğrayıp geniş bir leğenin içerisine koyarız. Sonrasında kuru soğanları soyup ince ince doğrayalım. Doğradığımız soğanları leğende bulunan domateslerin üzerine koyarız. Şimdi bir baş sarımsakları soyup ikiye bölerek soğan ve domatesin üzerine ekleriz. Sonra yağsız etleri küp küp ya da ince uzun kolay pişecek şekilde doğrayıp hazırladığımız karışımların üzerine ekleriz. Şimdi yeşil biberi yıkayıp ince ince doğrayıp diğer karışımların içerisine ilave ederiz. Hazırladığımız karışıma tuz ve pul biber ilave ederiz. Daha sonra bu karışımı güzel bir şekilde karıştırırız. İyice karıştırdığımız güveç karışımını bir kenarda bekletirken çömleği iyice yıkayıp tabanını yağlayarak karışım pişerken dibine tutmasını engelleriz. İsteğe göre çömleğin tabanına iç yağ da koyabiliriz. Böylece daha lezzetli bir güveç elde ederiz.

Hazırlanan karışımı çömleğin içerisine boşaltıp en üst kısmına domatesin bir tanesini yuvarlak yuvarlak dilimleyip üzerini kapatırız. Sonra güvecin üzerine salçayı bir bardak su ile sulandırıp karışımın üzerine boşaltırız. Daha sonra da üzerine margarin ve sıvı yağı koyup üzerine gelene kadar su ilave ederiz. Çömleğin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp pişmeye hazır hale getiririz. Ocakta içindeki et pişene kadar pişiririz. Ancak odun ateşinde veya köz üzerinde pişirmek en doğru yöntemdir. Böylelikle en doğal şekilde yemeği pişirmiş oluruz. Bunun için mangalın içine odunu koyup ateşle yakarız ve üzerine çömleği koyup pişmeye bırakırız. Ara sıra odun atıp pişene kadar bekleriz. Bu pişme süresinde arada bir çömlekte bulunan güveçten alıp pişip pişmediğini kontrol ederiz. Böylece odun kokusu da güvece işleyip daha lezzetli olmasını sağlarız. Ayrıca iki saat kadar az alevli odun ateşinde ağır ağır pişmesi daha lezzetli olmasını sağlar. Çömlekte güveç hazır, yanına da yapılacak cacık ile şahane bir sunum olur. Misafirlerimizle yiyeceğimiz kalabalık sofraların en güzel yemeği servise hazır. Ayrıca bu yemeği evde hazırlayıp pikniğe gittiğimiz yerde de pişirip yiyebiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güveç Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Çömlekte Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Çömlekte Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Tencerede Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Tencerede Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Güveç Tarifi ve Malzemeleri