Düdüklüde Güveç Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Düdüklüde Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Güveç Tarifi

Güveç yemeği, ülkemizin farklı yörelerinde farklı şekillerde pişirilen geleneksel bir yemek türüdür. Güveç, özellikle toprak tencerelerde pişirildiği gibi, günümüzde pratiklik ve hız açısından düdüklü tencerelerde de sıklıkla tercih edilmektedir. Düdüklü tencerede güveç pişirmek, yemeğin kendi buharıyla pişmesini sağladığından hem daha lezzetli hem de daha hızlı bir pişirme yöntemi sunar.

Düdüklüde Güveç Malzemeleri

  • 500 gram kemikli et (tercihen kuzu kaburga)
  • 1 kilogram kemer patlıcan
  • 400 gram domates
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 baş kuru sarımsak
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça (tercihen biber salçası)
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

Düdüklüde Güveç Yemeği Nasıl Yapılır?

Öncelikle, taze ve az yağlı olan tercihen kuzu kaburga etlerimizi su ile yıkıyoruz. Düdüklü tenceremizin alt kısmına tüm kemikli etlerimizi yerleştiriyoruz. Tencere dibini hafif sıvı yağ ile yağlamak, etlerin yapışmasını önleyecektir. Etlerin üzerine sırasıyla sebzeleri ve diğer malzemeleri eklemeye başlıyoruz. Etleri dizdikten sonra, küp şeklinde doğradığımız patlıcanları ekliyoruz. Patlıcanların üzerine, yemeklik doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Sarımsakları soyup bütün halde tencereye dağıtıyoruz. Salçamızı bir kâsede az su ekleyerek özleştirip, tenceredeki malzemelerin üzerine gezdiriyoruz. Son olarak, pul biber, karabiber ve tuzu ekliyoruz.

Düdüklü tencerenin kapağının sıkıca kapandığından emin olduktan sonra, önce yüksek ateşte 10 dakika pişirip, ardından kısık ateşe alarak pişirmeye devam ediyoruz. Pişme süreci yaklaşık 30 dakikadır. Pişme işlemi bittikten sonra, tencerenin buharını çıkartarak güvenli bir şekilde açıyoruz. Tercihen ahşap kaşıkla yemeği ezmeden servis edebiliriz.

Düdüklüde Güveç Pişiriminde Önemli Hususlar

Düdüklü tencerede güveç yapmadan önce, tencere dibini hafif sıvı yağ ile yağlamak yemeğin yapışmasını önleyecektir. Etleri en alta dizmemizin sebebi, etin pişme sürecinin diğer malzemelerden daha uzun olması ve etin lezzetinin diğer malzemelere geçerek daha lezzetli bir yemek elde edilmesini sağlamaktır. İsteğe göre, düdüklü tencereyi ateşe koymadan önce birkaç parça katı yağ ekleyebiliriz. Bu işlem, yemeğin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Ayrıca, düdüklüde güveç yemeği için kullanılan domateslerin aşırı sulu olmaması, yemeğin özleşmesini artıracağından, domatesleri rendelememeniz daha iyi olacaktır. Bunun yerine, domatesleri yemeklik doğramak daha uygun olacaktır.

Bu tarifte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, düdüklü tencerenin kullanımıyla ilgilidir. Düdüklü tencerenin kapağının doğru bir şekilde kapandığından ve pişirme süresine dikkat edilmesinden emin olunmalıdır. Aksi takdirde, hem yemek istenilen kıvamda pişmeyebilir hem de güvenlik riski oluşturabilir.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güveçte Balık Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Balık Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patlıcan Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patlıcan Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveçte Sebzeli Et Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Sebzeli Et Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveç Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri