Güveç Yemeklerinin Önemi ve Çeşitleri Güveç yemekleri, yemek pişirmek için kullanılan, ağzı geniş, topraktan yapılmış bir pişirme kabı olan güveç ile hazırlanan yemeklerdir. Bu yöntemle etli, tavuklu, sebzeli veya balık yemekleri pişirilebilir. Bunun yanı sıra, pilav gibi çeşitli yemeklerin pişirilmesinde de güveç kullanılabilir. Çorum, Kayseri, Kütahya, Sivas, Afyon, Balıkesir ve Beypazarı gibi bölgelerde güveç yemekleri yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Güveç yemekleri, özel günlerde ana yemek olarak da tercih edilebilir. Malzemeler önceden bir tencerede pişirilip güvece yerleştirildiğinde, kısa sürede pişmesi sağlanabilir. Ancak, eğer malzemeler doğrudan güvece konulup pişecekse, en az 5 saat kısık ateşte veya fırında pişmesi gerekebilir. Bu süre, kullanılan malzemelerin pişme süresine bağlı olarak değişebilir. Sebzeli Güveç İçin Gerekli Malzemeler
Sebzeli Güveç Nasıl Yapılır? Sebzeli güveç için patates, kuru soğan, kabak, havuç ve domatesin kabukları soyularak uygun şekilde doğranır. Malzemelerin büyüklüğüne bağlı olarak dörde bölünmesi yeterli olur. Patlıcanın kabukları alacalı soyulur ve yine dörde bölünür. Fasulyeler ayıklanıp verev şekilde kesilir. Hafif yağda kuru soğan, iri doğranmış kırmızı biber ve havuçlar kavrulur. Kavrulan malzemeler güvecin tabanına yayılır. Kuşbaşı et yine hafif şekilde sotelenir ve güveçteki malzemelerin üzerine yayılır. Diğer malzemelerle güvecin üzeri doldurulur. Üzerine baharatlar, sarımsaklar ve tuz eklenir. Güvecin ağzı bir folyo ya da kapakla kapatılarak kısık ateşte ya da orta ısıda bir fırında yaklaşık 4-5 saat pişirilir. Afiyet olsun. Mantarlı Güveç İçin Gerekli Malzemeler
Mantarlı Güveç Nasıl Yapılır? Mantarlar güzelce yıkandıktan sonra kurulanır. Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulup ince doğranır. Ardından sıvıyağda kavrulur. Mantarlar yarım halka şeklinde doğranarak kavrulan malzemelere eklenir. Biberler ve domatesin kabukları soyularak ince doğranır ve kavrulan malzemelere eklenerek kavrulur. Üzerine tuz, defne yaprağı ve karabiber ilavesi yapılır. Hepsi bir de 2-3 dakika kadar daha kavrulup ocaktan alınır. Malzemelerin tümü bir güvece ya da ufak tek kişilik güveçlere paylaştırılır. Fırın 180 derecede ısıtılıp sıcak fırına güveç verilir. Yarım saat kadar pişirildikten sonra üzerine kaşar rendesi eklenir. Kaşarlar kızarınca güveç fırından alınır ve servise sunulur. Afiyet olsun. Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye İçin Gerekli Malzemeler
Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye Nasıl Yapılır? Kuru fasulye bir gece suyun içinde ıslatılarak bekletilir. Ertesi gün yıkanarak suyu süzdürülür. Uygun bir tencereye alınıp, üzerine yeterince su eklenir ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sivribiber, çarliston biber küp-küp doğranır. Domateslerin kabukları soyulup yine küp şeklinde doğranır. Arpacık soğanların kabukları soyulur. Sarımsaklar soyularak doğranır. Haşlanan kuru fasulye soğuk suya tutularak süzdürülür. Pastırmalar üçgen olacak şekilde doğranır. Geniş bir tencerenin içine sıvıyağ alınıp ısıtılır. Arpacık soğan, sarımsak ve biberler ısınan yağda kavrulur. Üzerine pastırma eklenip kavrulmaya devam edilir. Biber salçası, doğranan domatesler, baharatlar ve tuz eklenip karıştırılır. Üzerine 2 su bardağı kadar kaynar su eklenip, tencerenin kapağı kapatılır. Güvecin tabanına haşlanan kuru fasulye yayılır. Üzerine hazırlanan harç dökülür. 180 derecelik fırına alınarak 30-45 dakika pişirilip, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. |