Sebzeli Kuzu Güveç Sebzeli kuzu güveç, zengin protein içeriği ve lezzeti ile sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Güveç denildiğinde akla genellikle et veya tavuk gelir; ancak kuzu eti ile yapılan güveç, özellikle sağlıklı ve besleyici bir seçenek sunar. Bu yemek, kuşbaşı et, bütün tavuk eti, tavuk baget, kuzu incik gibi çeşitli et seçenekleri ile farklı sebzeler eklenerek hazırlanabilir. Güveç yaparken temel sebzeler arasında soğan, biber, domates ve patates yer alır. Güveç, genellikle ocakta pişirilirken, bazı yerlerde odun ya da taş fırında pişirme olanakları da bulunmaktadır. Odun ateşinde pişirilen yemeklerin lezzeti ise bambaşkadır. Güveç pişirmek kolay gibi görünse de, malzemelerin sıralamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Sebzeleri alta, eti üste yerleştirdiğinizde, et istediğiniz kıvamda pişmez. Ancak kuzu etini alta, patates ve diğer sebzeleri üste yerleştirerek pişirdiğinizde, tüm malzemelerin suyu etin daha güzel pişmesine ve lezzetinin artmasına yardımcı olur. Bu muhteşem kuzu güveci, ailenize veya özel konuklarınıza hazırlayarak bu nefis yemeğin tadını çıkarabilirsiniz. Sebzeli Kuzu Güveç İçin Gerekli Malzemeler
Sebzeli Kuzu Güveç Nasıl Yapılır? Öncelikle güvecin en alt tabanına kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini düzgün bir şekilde yayalım. Daha sonra kuru soğanları piyazlık olacak şekilde doğrayın ve kuşbaşı etin üzerine serpelim. Eğer arpacık soğan kullanacaksanız, onları etin üzerine bütün olarak atmanız daha iyi olacaktır. Sarımsakları ayıklayalım ve onları da güvecin içerisine ekleyelim. Ardından patateslerin kabuklarını soyalım ve yarım parmak boyunda olacak şekilde dörde ya da altıya bölelim. Domatesleri de aynı şekilde ister kabuğunu soyalım ister soymadan dörde bölerek güvecin içerisine dizelim. Daha sonra bütün malzemelerin üzerine tuzunu, kırmızı pul biberini ve karabiberini serpelim. En son sivri biberleri güvecin üst kısmına yerleştirin ve tereyağını küçük parçalar şeklinde ekleyelim. Suyunu ekledikten sonra güvecin ağzını alüminyum folyo veya yağlı kağıt ile kapatalım. Güvecin ağzını yağlı kağıt ile kapatırsanız açılmaması için etrafını bir ip ile bağlayın. 150 dereceye ayarladığınız fırında yemeği yaklaşık olarak 2,5 saat kadar pişirin. Pişirme işleminden sonra güveci yarım saat dinlendirin ve servis için sunum aşamasına hazırlayın. Afiyet olsun. |