Fırında Güveç Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Fırında Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında güveç, Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Güveç çanağında hazırlanan yemekler, fırında veya ocakta pişirildiğinde eşsiz bir tat sunar. Fırında güveç yapımı zahmetli gibi görünse de aslında oldukça kolaydır. Yalnızca biraz uzun sürede pişen bu yemeğin muhteşem lezzetini tattıktan sonra, beklediğinize değdiğini göreceksiniz.

Fırında Güveç Malzemeleri
  • 500 gram kuzu kuşbaşı
  • 100 gram kuyruk yağı
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet patates
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 baş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Toz biber, pul biber, karabiber ve tuz
Fırında Güveç Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kabın içerisine su doldurup tuz ilave edin. Yıkamış olduğunuz patlıcanların kabuklarını soyup su dolu kabın içerisine doğrayın. Patlıcanlar acısı gitmesi için suda beklerken, bu arada patates, soğan ve sarımsağın da kabuğunu soyup hazırlayın.

Güvecin en alt kısmına kuzu kuşbaşını ve kuyruk yağını dizdikten sonra, patlıcanların suyunu süzerek aynı kabın içerisine patates, yeşil biber, soğan ve sarımsağı da doğrayıp tuzunu ve baharatını ilave ederek güzelce harmanlayın. Bu karışımı güveç çanağının içerisine iyice bastırarak yerleştirin. Güvecin en üst kısmına doğradığınız domatesleri, salçayı ve suyu ilave ettikten sonra, son olarak sıvı yağını da ekleyin. Güveç çanağının ağzını alüminyum folyo ile kapatarak 200°C fırının orta rafında yaklaşık bir saat kadar pişirin. Hazır olan güvecinizi 10 dakika dinlendirip afiyetle yiyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler
  • Güvecin daha lezzetli olması için, kuzu etini bir gece önceden marine edebilirsiniz.
  • Güveç çanağının kapağı yoksa, alüminyum folyo yerine yağlı kağıt da kullanabilirsiniz.
  • Fırında güveç yaparken, sebzelerin taze ve mevsiminde olmasına dikkat edin.
  • Güveç pişerken ara ara kontrol ederek, su miktarını ayarlayabilirsiniz. Eğer suyu azaldıysa, biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nevit

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Patlıcanların tuzlu suda bekletilmesi gerçekten acısını gideriyor mu? Bu işlemi atlamadan yapmalı mıyız? Ayrıca kuzu etini marine etmek için en iyi yöntem nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nevit, patlıcanların tuzlu suda bekletilmesi, içlerindeki acı bileşiklerin bir kısmının dışarı çıkmasına yardımcı olur ve acılığı azaltır. Bu işlemi atlamadan yapmanız, özellikle daha acı türdeki patlıcanlar kullanıyorsanız, yemeğinizin daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, patlıcanlar bu sayede daha az yağ çeker ve kızartma sırasında daha az yağlı olurlar.

Kuzu etini marine etmek için en iyi yöntem, zeytinyağı, sarımsak, biberiye, kekik, limon suyu ve tuz-karabiber karışımı kullanmaktır. Bu malzemeleri bir kapta karıştırıp kuzu etini bu karışımda en az birkaç saat, mümkünse bir gece boyunca buzdolabında bekletmek etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patatesli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Çömlekte Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Çömlekte Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güveç İçinde Pişirilen Yemekler

Güveç İçinde Pişirilen Yemekler

Dana Kuşbaşı Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Dana Kuşbaşı Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Taş Fırında Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Taş Fırında Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveçte Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveçte Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Köfte Tarifi ve Malzemeleri