Güveçte Balık Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Güveçte Balık Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Balık, Balık, sadece suda yaşayan ve solungaçları ile nefes alan bir canlı türüdür. Balık denilince ilk akla gelen elbette ki balıktan yapılan yemek türleridir. Özellikle 3 tarafı denizler ile çevrili olan ülkemizde balık ve balıktan yapılan yemek ve mezeler çok tüketilir. Her bölgeye ve denize ait balık türleri ve bunların yemekleri bulunmaktadır. Özellikle Karadeniz bölgesinde çıkan hamsinin yemeği, tatlısı, pilavı ve hatta turşusu bile yapılmaktadır. Ülkemizde en çok yemeği yapılan balık türleri ise; hamsi, barbun, keserbaş, lüfer, istavrit, palamut, levrek, çipura, lagos, halili, kalkan, fener, mercan, sardalya, uskumru dur. Göl ve akarsularda yaşayan ve yemekleri yapılan en önemli balık türleri ise alabalık, sazan, aynalı sazandır.

Hem sağlıklı hem de lezzetli bir canlı olan balık, küçük büyük demeden herkesin haftada en az bir kez tüketmesi gereken bir besindir. Beslenme yönünden çok önemli bir besin olan balık da B grubu vitaminlerinden riboflavin (B2), tiamin (B1), niasin (B3), B6 vitamini (Pridoksin) ve B12 vitamininin ve yağda eriyen vitaminlerden D ve A vitaminlerinin en iyi kaynağı olarak kabul edilmektedirler. 100 gram balık tüketiminde özellikle A vitamini (Retinol) gereksiniminin yüzde 10-15'ini karşılanmaktadır.


Güveçte balık için Malzemeleri

  • 1 adet balık
  • 1 soğan
  • 7-8 adet çeri domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Güveçte balık nasıl yapılır?


Orta boydaki balığımızı temizliyoruz sonra üzerine çizik atarak kafasını kesiyoruz (Güvece sığdırabilecek iseniz kafası kalabilir). Tuzlayarak, güveç kabına yerleştiriyoruz yarım halka doğranmış soğanların bir kısmını içine kalan kısmını ve kalan malzemelerin hepsini balığın etrafına diziyoruz. Tekrar üzerine tuz atıp zeytinyağını gezdirerek üzerini folyo ile sararak birkaç tane hava deliği açıp önceden ısıtılan 200 derece fırına katıyoruz. Yarım saat sonra folyoyu açarak tekrar pişmeye devam ediyoruz. Son 10 dakika güvecimizin içerisine tereyağını bırakarak pişme süresinin tamamlıyoruz. Suyu ve tereyağı ile enfes olmaktadır. Kişi başı 1 güveç önerilmektedir.

Güveçte Balık Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Taş Fırında Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Taş Fırında Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kiremit Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kiremit Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Güveç Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Etli Patlıcan Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Etli Patlıcan Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arpacık Soğanlı Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Arpacık Soğanlı Güveç Tarifi ve Malzemeleri