Güveçte Balık Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Güveçte Balık Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Balık

Balık, sadece su ortamında yaşayan ve solungaçları ile nefes alan bir canlı türüdür. Balık denilince akla ilk gelen, balıktan yapılan yemeklerdir. Özellikle üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde balık ve balıktan yapılan yemekler oldukça popülerdir. Her bölgeye ve denize özgü balık türleri ve bu türlerin yemek tarifleri bulunmaktadır. Özellikle Karadeniz bölgesinde hamsi önemli bir yere sahiptir; hamsinin yemeği, tatlısı, pilavı ve hatta turşusu bile yapılmaktadır.

Türkiye'de En Çok Tüketilen Balık Türleri

  • Hamsi
  • Barbun
  • Keserbaş
  • Lüfer
  • İstavrit
  • Palamut
  • Levrek
  • Çipura
  • Lagos
  • Halili
  • Kalkan
  • Fener
  • Mercan
  • Sardalya
  • Uskumru

Göl ve akarsularda yaşayan ve yemekleri yapılan en önemli balık türleri ise alabalık, sazan ve aynalı sazandır.

Balığın Besin Değeri

Hem sağlıklı hem de lezzetli bir besin olan balık, herkesin haftada en az bir kez tüketmesi gereken bir gıdadır. Beslenme açısından çok önemli bir kaynak olan balık, B grubu vitaminlerinden riboflavin (B2), tiamin (B1), niasin (B3), B6 vitamini (piridoksin) ve B12 vitamini ile yağda eriyen vitaminlerden D ve A vitaminlerinin en iyi kaynakları arasında yer alır. 100 gram balık tüketimi, özellikle A vitamini (retinol) gereksiniminin yüzde 10-15'ini karşılamaktadır.

Güveçte Balık İçin Malzemeler

  • 1 adet balık (tercihen levrek veya çipura)
  • 1 soğan
  • 7-8 adet çeri domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Güveçte Balık Nasıl Yapılır?

Orta boydaki balığımızı temizliyoruz ve üzerine çizikler atarak kafasını kesiyoruz (eğer güvece sığdırabilecekseniz kafası kalabilir). Tuzlayarak, güveç kabına yerleştiriyoruz. Yarım halka doğranmış soğanların bir kısmını güvecin içine, kalan kısmını ve diğer malzemeleri balığın etrafına diziyoruz. Üzerine tekrar tuz serpip zeytinyağını gezdiriyoruz. Üzerini folyo ile sararak birkaç tane hava deliği açıyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derece fırına koyuyoruz. Yarım saat sonra folyoyu açarak pişirmeye devam ediyoruz. Son 10 dakika içinde tereyağını güvecin içine bırakıp pişirme süresini tamamlıyoruz. Suyu ve tereyağı ile enfes bir lezzet elde ediyoruz. Kişi başı bir güveç önerilmektedir.

Ekstra Bilgiler

  • Güveçte balık yaparken, balığın tazeliği önemlidir. Taze balık kullanmanız yemeğin lezzetini artıracaktır.
  • Balığın yanına dilerseniz patates ve havuç gibi sebzeler de ekleyebilirsiniz. Bu, yemeğin besin değerini artıracaktır.
  • Güveç kabı, yemeğin lezzetini artıran bir unsurdur. Toprak güveç kullanarak daha doğal bir tat elde edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arpacık Soğanlı Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Arpacık Soğanlı Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Mantar Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Mantar Tarifi ve Malzemeleri

Balık Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Balık Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Mantar Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantar Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Güveç İlk Kullanımı Nasıl Olmalı?

Güveç İlk Kullanımı Nasıl Olmalı?