Fırında Kuzu Güveç Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Fırında Kuzu Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kuzu Güveç

Fırında kuzu güveç, hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde yapılan meşhur yemeklerden biridir. Güveç yemekleri, özellikle Balkan ülkelerinde çok daha yaygın olsa da, ülkemizde de geniş bir kesim tarafından benimsenmiş ve sıkça yapılan bir yemek haline gelmiştir. Fırında pişirildiği için, kuzu güveç ayrı bir lezzet taşır. Çünkü fırında yapılan güveçler, çok daha yavaş ve doğal ateşte piştiği için, etin lezzetini koruyarak daha içten içe pişer. Ayrıca, fırında kuzu güveç yemeği içinde bazı sebzeler de bulunur. Bu sebzeler de yemeğe ekstra bir lezzet katarak, yemeğin daha da sevilmesini sağlar.

Bilindiği gibi, kuzu güveç yemeği de diğer güveç yemekleri gibi özel olarak üretilmiş toprak kaplarda pişirilir. Bu nedenle, pişirilen kuzu güveç özgünlüğünü korur ve çok daha lezzetli bir şekilde pişer. Kuzu eti, bazı yemekler içinde daha etinden çok daha lezzetli hale gelir. İşte bu yemeklerden biri de fırında kuzu güveç yemeğidir. Bu yemek içinde çok fazla yağ kullanılmaz. Bu nedenle, ileri yaşlardaki insanlar bile bu yemeği yedikten sonra rahatsızlık duymazlar. Bu nedenle, sizler de gönül rahatlığıyla bu yemeği ailenize sunabilirsiniz.

Fırında kuzu güveç yemeği yapmak için aşağıdaki tarifle dört porsiyon kuzu güveç elde edeceksiniz. Bu nedenle, kişi sayısı daha fazlaysa malzemelerinizi orantılı olarak arttırın. Fakat tuz oranına çok dikkat edin. Tuzun eksik ya da fazla olması lezzet kayıplarına neden olabilir. Şimdi gerekli olan fırında güveç yemeklerine bir göz atalım.

Fırında Kuzu Güveç Malzemeleri

  • 250 gram yağlı kuzu eti
  • İki adet patates
  • İki adet çarliston biber
  • İki adet domates
  • Bir adet havuç
  • Bir adet kuru soğan
  • İsteğe bağlı olarak tuz
  • Bir tutam kekik ve bir tutam nane
  • Bir miktar pul biber
  • Bir tutam kimyon ve karabiber
  • Bir miktar su
  • Sıvı yağ

Fırında Kuzu Güveç Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir tava içerisine kızartma yağını ekleyerek ocağa alalım ve yağı kızdıralım. Daha sonra da kuzu etlerini iri iri doğrayalım ve kızan yağ içerisine dikkatli bir şekilde ekleyelim. Bu şekilde etlerin tümünün kavrulmasını sağlayalım. Etler kavrulurken suyunu salıp geri çekecektir. Bu aşamada, malzemelerde bahsettiğimiz patateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayalım ve tavada kavrulan etin içerisine ekleyelim. Bu şekilde her iki malzememizi de kavuralım.

Bu aşama sonrasında ise yaklaşık 5 dakika kavrulmuş olan patatesler üzerine soğanı ve bir parmak boyunda doğranmış sivri biberleri ekleyerek bu malzemeleri de bol bol kavuralım. Soğanları yemeklik bir şekilde doğrayacağınızı unutmayın. Bu işlem sonrasında bir süre malzemeleri ölene kadar kavurun ve malzemelerde bahsettiğimiz baharatları kavrulan malzemelere ekleyerek bol bol karıştırın.

Bir diğer aşamada ise kaynattığımız suyu, bir miktar kenarından görünecek kadar ekleyelim ve bu şekilde domatesleri kabuklu küp küp doğrayarak işlemi tamamlıyoruz. Belirtmek isterim ki, suyu dökerken baharatları su götürmesin diye bir kenardan yavaşça dökelim. Daha sonraki aşamada ise fırını ısınması için 250 dereceye ayarlayalım. Bu sıcaklıkta en az bir saat folyoya sarılmış güveci pişirelim. Artık fırında kuzu güveç hazır. Sıcak sıcak tüketmeniz tavsiye edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Güveç Tarifi ve Malzemeleri