Güveç Nasıl Yapılır? Güveç, Türk mutfağının sevilen yemek tariflerinden biridir. Güveçte hazırlanan yemekler, uzun pişirme süreleri sayesinde son derece lezzetli ve yumuşak olur. Güveçte en çok yapılan yemekler arasında et yemekleri, tavuklu yemekler, sebzeli yemekler ve bakliyat yemekleri (örneğin fasulye ve nohut) bulunur. Bu yemekler, damak tadına göre çeşitli sebzeler ve et ya da tavuk kullanılarak hazırlanabilir. Özellikle et yemekleri için güveç vazgeçilmez bir pişirme yöntemidir çünkü et, güveçte ağır ağır pişerek lokum kıvamında bir lezzet kazanır. Kemikli et çeşitleri, pirzola ve kaburga gibi etler de güveçte pişirildiğinde oldukça lezzetli olur. Güveç yemeklerinin yanına pilav ve salata ekleyerek dengeli ve zengin bir menü oluşturabilirsiniz. Şimdi, güveçte lezzetli bir et yemeği tarifine bakalım. Güveç Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Güveç Nasıl Yapılır? Güveç yapımına başlarken, ilk olarak pirzola etleri mühürlenir. Bunun için etler güveç içerisine alınır, üzerine kuyruk yağı eklenir ve yüksek ateşte suyunu salmaması için karıştırarak beş dakika kadar mühürlenir. Ardından ocaktan alınır. Patlıcan, soğan ve sarımsaklar soyulur. Patlıcanlar birkaç çizgi şeklinde soyulup küp küp doğranarak güvece eklenir. Daha sonra biberler ve domatesler doğranarak ilave edilir. Bir çay bardağı su ile salça ezilir, içerisine baharatlar ve tuz eklenir ve güvecin üzerine dökülür. Bir kaşık tereyağı eklenir ve güvecin kapağı kapatılır. İki yüz derece ısıtılmış ev fırınına veya dışarıda ekmek fırınlarına verilir. Yaklaşık bir buçuk saat kadar kapağı kapalı şekilde pişirilir. Ardından kapağı açılarak on beş dakika daha kızartılır ve fırından alınıp servis edilir. Afiyet olsun. |