Fırında Güveçte Köfte Fırında güveçte köfte, Türk mutfağının geniş yemek yelpazesine sahip önemli yemek çeşitlerinden biridir. Sayısız köfte tarifleri arasında yer alan bu lezzetli yemekte, özellikle yaz aylarında domatesin mükemmel aromasının verdiği lezzetle akşam ve öğle yemekleri için ana yemek olarak tüketilebilir. Davet sofralarında bile büyük bir gururla ikram edilebilecek bu tarif, herkes tarafından büyük bir beğeniyle tüketilir. Fırında Güveçte Köfte İçin Gerekli Malzemeler
Domates Sosu İçin
Üzeri İçin
Fırında Güveçte Köfte Nasıl Yapılır? Fırında güveçte köfte hazırlığımıza ilk olarak karıştırma kabımıza köftelik kıymayı alarak başlayalım. Ardından kıymanın üzerine kuru soğan ve sarımsakların kabuklarını soyarak rendenin ince kısmıyla rendeleyelim. Kıymanın üzerine yumurta kırdıktan sonra, galeta unu, kimyon, yenibahar, kırmızı pul biber, karabiber, ince kıyılan maydanoz ve yeteri kadar tuz ilave edip köftelik harcımızı yoğurmaya başlayalım. Güzelce yoğrulan köftelik harçtan ceviz kadar parçalar alarak avuç içimizde yuvarlayıp sonra üzerine bastırarak arzuya göre oval şekil vererek bir kabın içine alalım. Tüm köfte harcını aynı şekilde bitene kadar hazırlayalım. Ardından teflon kızartma tavasına yeteri kadar sıvı yağ ilave ederek yağı kızdırdıktan sonra hazırlanan köfteleri tavaya alarak arkalı önlü hafifçe kızartarak güveç tepsisine döşeyelim. Köfteler hazırlandıktan sonra domates sosunu hazırlamak için küçük bir tencereyi ocağa koyarak yağı ısıtalım. Isınan yağın üzerine rendelenmiş domates, domates salçası ve biber salçası ilave edip salçaları iyice ezdikten sonra domates rendesi bıraktığı suyunu çekene kadar 5-6 dakika kavuralım. Kavrulmakta olan domates sosunun üzerine toz şeker, karabiber ve yeteri kadar tuz ilavesiyle sosu tatlandırdıktan sonra 8-10 dakika kadar daha pişirerek domates sosunu ocaktan alalım. Ardından hazır hale gelen sosu güveç tepsisine dizdiğimiz köftelerin üzerine eşit olacak şekilde gezdirerek dökelim. Son işlem olarak köftelerin üzerine bütün olarak sivri biber ve domates dilimi yerleştirerek üzerine kaşar rendesi serpiştirerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırına sürelim. 10-15 dakika kadar kaşar rendesi eriyinceye kadar fırınlanan güveç köfteyi fırından çıkararak sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun. |