Kalamar, kafadan bacaklılar sınıfına ait bir deniz canlısıdır. Yumuşak dokusu ile bilinen kalamar, mürekkep balığı türleri arasında yer alır. İçinde hiç yağ bulundurmayan kalamar, diyet yapan kişiler için dahi rahatlıkla tüketilebilecek bir besin türüdür. Özellikle meze olarak tüketimi tercih edilmektedir. Kalamarın içinde bulunan besinler şu şekildedir:
Kalamarın kalorisi diğer deniz balıklarına göre oldukça düşüktür. Bir kalamarın içinde yalnızca 68 kalori bulunur. Kalamar, yüksek protein içerir ve içinde hiç yağ bulunmaz; bu nedenle besleyici özelliği oldukça yüksektir. Meze olarak kullanımı daha yaygın olsa da, buğulaması, kızartması, fırında veya sosa batırarak ve güveçte pişirilerek de tüketilmektedir. Kızartma, buğulama, fırınlama yöntemlerinden hangisi kullanılırsa kullanılsın, kalamarı pişirmek için on dakika yeterlidir. Kalamar, kalorisi düşük bir deniz ürünü olduğundan dolayı, diyet yapan kişilerin yemesi sakıncalı değildir; fakat, kızartılarak yenilmemesi gerekir. Kalamarın fazla tüketilmesi önerilmez çünkü eti bağ dokusundan oluştuğundan dolayı sindirimi zor olabilir. Ancak, sindirim güçlüğü yaşamayanlar için bu durum sorun olmayacaktır. Kalamar, marketlerde genellikle dondurulmuş olarak satılmaktadır. Kalamarın faydalarından maksimum derecede yararlanmak için taze olarak tüketilmesi önerilir. İşte size evde yapabileceğiniz kalamar güveç tarifi: Kalamar Güveç Malzemeleri
Kalamar Güveç Nasıl Yapılır? Öncelikle, doğranmış soğanları zeytinyağında biraz çevirin. Ardından biber, mantarları ve en son olarak temizlenmiş ve dilimlenmiş kalamarları ekleyip soteleyin. Amacımız, malzemelerin birbirine lezzet olarak adapte olmasını sağlamak; bunun için 15 dakika soteleyin. Karışımı güvece alarak üzerine 1 çay bardağı ılık su, yarım çay bardağı zeytinyağı, karabiber, tuz ve isteğe göre baharatları ekleyin. En üste küp şeklinde kesilmiş domatesleri ekleyin. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 40 dakika pişirin. Afiyet olsun! |