Güveçte et yemekleri, hem lezzet hem de sunum bakımından diğer et yemeklerinden oldukça farklıdır. Yemek güveçte piştiği için sağlıklıdır ve güveç içerisinde sebzeler, et ve baharatlar ile eşsiz bir lezzet olarak hazırlanır. Güveçte pişirilen yemekler, diğer yöntemlere göre daha lezzetli olmaktadır. Bunun nedeni, güveç içerisinde yemeklerin hava almadan ve bütün malzemelerin iyice bütünleşerek ağızda güzel bir tat bırakmasıdır. Sebzeli Et Güveç Malzemeleri
Sebzeli Et Güveç Nasıl Yapılır? Patatesleri, havuçları, soğanları ve domatesleri soyun. Patlıcan ve kabakları alacalı soyun. Soğanları ister halka şeklinde doğrayın, isterseniz dörde bölün. Havuçları halka olarak doğrayın. Kabak, patates ve patlıcanları dörde bölüp doğrayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Fasulyeyi temizleyerek doğrayın. Kuşbaşı doğranmış dana etini güvece alarak az yağda hafifçe çevirin. Havuçları ve soğanları etle birlikte hafifçe soteleyin. Sotelediğiniz malzemeleri güvecin tabanına yayın. Diğer tüm sebzeleri ve baharatları üzerine ilave ederek güveç kabınızın üzerini kapatarak yerine yerleştirin ve orta ayarda 6-8 saat pişirin. İsterseniz güvecin üzerini folyo ile kaplayıp orta dereceli fırında pişirebilirsiniz. Güveçte Et Sote Malzemeleri
Güveçte Et Sote Nasıl Yapılır? Kuşbaşı olarak doğranmış dana etini üzerini geçecek kadar su ekleyerek düdüklü tencerede 10 dakika haşlayın. Biberi ve arpacık soğanları bir tava içerisinde sıvı yağla kavurun. Haşladığınız etleri de ilave ederek biraz daha kavurun. Küp küp doğranan domates ile salçayı ve baharatları ekleyip kavurduktan sonra bütün malzemeleri güvecin içine dökün. Güvecin içine haşlama suyundan dökerek 200 derecelik fırında 10 dakika kadar pişirin. Adana Usulü Güveç Malzemeleri
Adana Usulü Güveç Nasıl Yapılır? Tencereye sıvı yağı koyarak kızdırın ve üzerine kuşbaşı olarak doğranmış kuzu etini ilave ederek iyice kavurun. İnce ince doğranmış sarımsakları ekleyerek kavurmaya devam edin. Soğanları da doğrayarak tencereye ilave edin. Ardından doğranmış biberleri ve küp küp doğranmış 3 tane domatesi tencereye alarak iyice harmanlayın. Sonrasında tuz, karabiber ve pul biberi ilave ederek karıştırın. Bütün malzemeleri güveç içine dökerek 3 su bardağı su ilave edin. Patlıcanları alacalı soyarak dilimleyin ve yemeğin üzerini kapatacak şekilde güvece döşeyin. 5 tane domatesi dörde bölerek patlıcanların aralarına döşeyin. Etinizin sertliğine göre 40 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Etli Güveç Malzemeleri
Etli Güveç Sosu İçin
Etli Güveç Nasıl Yapılır? Küçük güveç kalıplarına birer kaşık tereyağı paylaştırın. Sarımsakları istediğiniz büyüklükte doğrayıp güveçlere paylaştırın. Kuşbaşı doğranmış kuzu etini güveç kabına paylaştırın. Soğanları piyazlık doğrayın ve biberleri de doğrayıp güveçlere paylaştırın. Domatesleri küp küp doğrayarak güveç kaplarının üzerini kapatacak şekilde dizin. Sos malzemelerinin hepsini karıştırarak güveçlerin içine eşit miktarda dökün. Güveç kaplarının üzerini folyo ile kapatın ve 250 derecelik fırında 45-50 dakika etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişmesine yakın folyoyu keserek üzerinin kızarması için yaklaşık 5 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun. |