guvec.gen.tr
güveç

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Güveçte Kavurma

Güveçte Kavurma, Güveç; İnsan sağlığına zararı olmayan killi topraktan pişirilerek yapılan kaplara denir. Güveçte pişen sebze ve et yemekleri, tavuk veya deniz ürünlerini ya da baklagillerin tadı diğer pişirme biçimlerinden farklıdır. Farkı toprak kaptan aldığı kendine has koku ve aromasının yanında kısık ateşte lokum kıvamında pişmesidir.

Osmanlı mutfağında da çeşitli boyutlarda, ham maddesi ısıya dayanıklı topraktan yapılmış güveç tencere kaplar, helva güveçleri, testiler, küpler, güveç çömlekler ve güveç tavalar kullanılmıştır. Hatta bu topraktan yapılan su testileri yapılmış ve su muhafaza edilmiştir. Daha ufak küplere de kavurma ve tereyağı basılarak muhafaza edilmiştir. O dönemlerde bu tür kapların üretim merkezi olan Kütahya, Çanakkale ve İznik, üretimde Sarayın ihtiyaçlarını karşıladığı gibi İstanbul’un ihtiyacını da karşılamıştır. 

Tavsiye; Şu an her ne kadar üretimi nadir olsa da günümüzde hala eskiden olduğu gibi odun ateşiyle çalışan taş fırınlarda, güveçte yemekler yapılmaktadır. Aynı zamanda ısıya dayanıklı toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde de güvenle kullanılabilir. Yeni aldığımız güvecin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından tercih edilmelidir. Güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar içeriğinin sızmasını engelse de, sırların içerisinde bulunması muhtemel kurşun gibi zararlı maddelerin güveçleri sağlıksız hale getirmektedir. Bu nedenle güveç alırken eski usul yapılan sırsız güveçler tercih edin. Yeni alınan güveci kullanılmadan yani yemek yapmadan mutlaka içerisinde yağ kavurun.
Güveçte Kavurma

Güvecin büyüklüğüne göre 100-200 gr. kadar yağ koyun, hafif ısıtılmış fırına atın (kuyruk yağı tavsiyedir). Kavrulan yağı fırça veya bez yardımıyla iyice güveç iç yüzeyine emdirin. Birkaç saat bekledikten sonra sıcak su ile yıkayıp öyle kullanın.

Bu hazırlıklardan sonra sizlerinde beğeneceğini umduğum güveçte kavurma tarifi aşağıda yer almaktadır.

Güveçte Kavurma İçin Malzemeler;
  • 700 gr dana kuşbaşı (küçük doğranmış),
  • Yeteri miktarda yağ (Başta kuyruk yağı olmak üzere tereyağı ya da zeytinyağı tavsiyedir),
  • Tuz, Karabiber, Kekik.
Arzu Edilirse Çeşni olarak,
  • 2-3 adet arpacık soğanı 
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1 adet domateste konulabilir.
Güveçte Kavurma Yapılışı; Kavurmayı Kuruk yağı kullanarak yapacaksanız ilk önce ayrı bir tavada kuyruktan yağını çıkarın ve bir kenara alın. 
Eti ve arpacık soğanı güvece ekleyip, ocağın en küçük yerine en kısık ateşinde pişmeye bırakın. Kendi suyunu çekince, yarım çay bardağı kaynatılmış su ekleyin. Et pişene kadar her suyunu çektikçe yarım çay bardağı su ekleyin. Piştikten sonra yemeklik doğradığınız biberi, domatesleri, yağı ve tuzu ekleyin ve kavrulmaya bırakın. Kavrulduktan sonrada damak zevkinize göre yeteri miktarda karabiber ve kekik ekleyip servis edin. 
Not; Tüm malzemeler güvece alınarak evinizde kullandığınız fırınınızda ya da odun ateşiyle çalışan taş fırında pişirilebilir.
Afiyet Olsun.

Yayınlanma Tarihi : 03.10.2016 16:47:01

Güveçte Kavurma Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Güveçte Kavurma"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Güveçte Sütlaç

Güveçte Sütlaç, İyi bir güveçte sütlaçta nelerin olması gerektiğini ve güveçte sütlaç için gerekli kıvamın nasıl yakalanacağını anlatacağız. Güveçte sütlaç hazırlanması oldukça kolay olan bir tatlı türüdür. Oldukça besleyici ya...

Etli Sebzeli Güveç

Etli Sebzeli Güveç, Türk mutfağı eşsiz lezzetleri ve yemekleri ile meşhurdur. Her yemek çeşit çeşit yapılır. Özellikle de etli yemekleri, etin girmediği yemek neredeyse yoktur. Yemeklere güzel bir tat verir. Özellikle güveç de yap...

Türlü Güveç

Türlü güveç, Güveçte yapılan her yemeğin tadı gerçekten de bir başka oluyor helede odun ateşinde pişiyor ise yemede yanında yat pişmesi biraz uzun olsa da yinede kesinlikle yapın. Bugün ki tarifimiz güveçte türlü bu yemek hem çok...

Güveçte Etli Türlü

Güveçte Etli Türlü, Bugün sizinle hem ete hem sebzeye doyacağınız bir yemek yapacağız. Güveçte Etli Türlü inşallah beğenirsiniz. Bu arada güvecinizi ilk defa kullanıyorsanız tereyağı veya iç yağı ile yağlayın yağı eriyene kadar fı...

Kuzu Güveç

Kuzu güveç, özellikle kurban bayramında yapmayı çok sevdiğim yemeklerden biridir. Her zaman yapabilirsiniz ancak o gün yapmak benim için ayrı bir keyif. Et yemekleri güveçte piştiği zaman sanki daha bir başka olmaktadır. Kuzu güve...

Tavuk Güveç

Tavuk güveç, Tavuk güveç bir çok kişinin beğenerek ve severek yediği bir yemektir. Bol miktarda protein içermektedir. Besin değeri oldukça yüksek olan bu yemek güveçte piştiği için çok daha lezzetli bir hal almaktadır. Güveçte piş...

Fırında Sebzeli Güveç

Fırında Sebzeli Güveç, Güveç olarak yapılan bütün yemeklerin lezzet ve tat olarak herkesin beğendiği hiç tartışmasız bilinir. Fırında sebzeli güveç ise sebzelerin birbirleri ile birleşerek eşsiz bir lezzet olarak ortaya çıktığı da...

Güveç Mantar

Güveç Mantar, Mantar sevenler için tercih edilebilecek ve deneyenler tarafından oldukça beğenilen bir tarif olduğunu söyleyebilirim. mantar güveç tarifi diyet yapan insanlar tarafından da akşam yemeklerinde tercih edilebilir çünkü...

Güveçte Kaşarlı Köfte

Güveçte kaşarlı köfte, Güveç yemekleri yapım aşamasında zor gibi gözükse de çok kolay yapılan bir yemek çeşididir. Ancak güveç yemekleri genelde et ile yapıldığı için biraz masraflı bir yemek çeşididir. Bu yüzden her zaman tercih...

Fırın Güveç

Fırın güveç, fırında güveç en sevilen ve en pratik yemek tariflerindendir. Sebzelerinin ve iç malzemesinin hazırlanıp fırına verilmesi ile yemeğiniz hazır. Tabi içeriğindeki malzemelerin sosunu hazırlamak doğramak işten sayılmaz i...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

güveç, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018