guvec.gen.tr
güveç

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Çömlekte Güveç

Çömlekte güveç, Çömlekte güveç yapılan çok güzel yemekler arasında olup, biraz emek isteyen bir yemek çeşididir. Bu çömleğinde yapılan yemek üzerinde ayrı bir lezzet katması önemli bir gerçektir. Çömlek sayesinde yemekte değişik bir aroma ve bir tat meydana gelir. Bu çömlek doğal koşullarda üretildiği için, içinde yapılan yemekte ayrı bir fark yaratacaktır. Sağlık açısından da en çok çömlek içinde yemek yapılması hem bizim hemde ailemiz için daha sağlıklı olacaktır. Yapılan tencere yemeklerine göre daha güzel ve özel bir yemek oluşur. Ayrıca çömlekte yapılacak birçok yemek çeşidi vardır. Önceki zamanlarda insanlar hep yemeklerini çömlekte yapıp, odun ateşinde pişirdikleri için doğal beslenerek sağlıklı yaşamışlardır. Yapacağımız yemeği yaz mevsiminde taze sebzeler ile yaparsak daha lezzetli olur.Şimdi çömlekte güveç tarifi anlatalım.

Çömlekte güveç malzemeleri
  • Bir kilo yağsız kuşbaşı et
  • Bir kilo patlıcan
  • Üç adet orta boy kuru soğan
  • Dört adet domates
  • Dört adet yeşil biber
  • Belli miktar su
  • İki yemek kaşığı domates salçası
  • Bir yemek kaşığı margarin
  • Bir baş sarımsak
  • Bir bardak sıvı yağ
  • İki yemek kaşığı tuz
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
Bu yemek özel günlerde özel misafirlere yapılacak ve kendilerini özel hissetmelerini sağlayacak en özel yemekler arasında yer alır. Öncelikle bu yemeğe başlarken patlıcanları ara ara soyup küp küp doğrayalım. Daha sonra ise doğradığımız patlıcanları ılık suya atıp, içine bir yemek kaşığı tuzu koyup; patlıcanın acı suyunun alınmasını sağlarız. Şimdi ise domatesleri soyup, küp küp doğrayıp, geniş bir leğenin içerisine koyarız. Sonrasında ise kuru soğanları soyup ince ince doğrayalım. Doğradığımız soğanları leğende bulunan domateslerin üzerine koyarız. Şimdi bir baş sarımsakları soyup ikiye bölerek soğan ve domatesin üzerine ekleriz.
Çömlekte Güveç

Sonra yağsız etleri küp küp yada ince uzun uzun kolay pişecek şekilde doğrayıp, hazırladığımız karışımların üzerine ekleriz. Şimdi ise yeşil biberi yıkayıp, ince ince doğrayıp; diğer karışımların içerisine ilave ederiz. Hazırladığımız karışıma tuz ve pul beri ilave ederiz. Daha sonra bu karışımı güzel bir şekilde karıştırırız. İyice karıştırdığımız güveç karışımını bir kenarda bekletirken; çömleği iyice yıkayıp tabanını yağlayarak karışım pişerken dibine tutmasını engellemiş oluruz. İsteğe göre çömleğin tabanına iç yağda koyabiliriz. Böylece daha lezzetli bir güveç elde ederiz. 

Hazırlanan karışımı çömleğin içerisine boşaltıp, en üst kısmına domatesin bir tanesini yuvarlak yuvarlak dilimleyip, üzerini kapatırız. Sonra güvecin üzerine salçayı bir bardak su ile sulandırıp, karışımın üzerine boşaltırız. Daha sonrada üzerine margarin ve sıvı yağı koyup, üzerine gelene kadar su ilave ederiz. Daha sonra çömleğin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, pişmeye hazır hale getiririz. Ocakta içindeki et pişene kadar pişiririz. Ancak odun ateşinde veya köz üstünde pişirmek en doğrusu olur. Böylelikle en doğal şekilde yemeği pişirmiş oluruz. Bunun için mangalın içine odunu koyup, ateşle yakarız ve üzerine çömleği koyup, pişmeye bırakırız. Ara sıra odun atıp, pişene kadar bekleriz. Bu pişme süresinde arada bir çömlekte bulunan güveçten alıp, pişip pişmediğini kontrol ederiz. Böylece odun kokusu da güvece işleyip, daha lezzetli olmasını sağlarız. Ayrıca iki saat kadar az alevli odun ateşinde ağır ağır pişmesi daha lezzetli olmasını sağlar. Çömlekte güveç hazır, yanına da yapılacak cacık ile şahane bir sunum olur. Misafirlerimizle yiyeceğimiz kalabalık sofraların en güzel yemeği servise hazır. Ayrıca bu yemeği evde hazırlayıp, pikniğe gittiğimiz yerde de pişirip, yiyebiliriz. Afiyet olsun.. 

Yayınlanma Tarihi : 06.04.2016 15:20:19

Çömlekte Güveç Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Çömlekte Güveç"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Güveçte Sütlaç

Güveçte Sütlaç, İyi bir güveçte sütlaçta nelerin olması gerektiğini ve güveçte sütlaç için gerekli kıvamın nasıl yakalanacağını anlatacağız. Güveçte sütlaç hazırlanması oldukça kolay olan bir tatlı türüdür. Oldukça besleyici ya...

Etli Sebzeli Güveç

Etli Sebzeli Güveç, Türk mutfağı eşsiz lezzetleri ve yemekleri ile meşhurdur. Her yemek çeşit çeşit yapılır. Özellikle de etli yemekleri, etin girmediği yemek neredeyse yoktur. Yemeklere güzel bir tat verir. Özellikle güveç de yap...

Türlü Güveç

Türlü güveç, Güveçte yapılan her yemeğin tadı gerçekten de bir başka oluyor helede odun ateşinde pişiyor ise yemede yanında yat pişmesi biraz uzun olsa da yinede kesinlikle yapın. Bugün ki tarifimiz güveçte türlü bu yemek hem çok...

Güveçte Etli Türlü

Güveçte Etli Türlü, Bugün sizinle hem ete hem sebzeye doyacağınız bir yemek yapacağız. Güveçte Etli Türlü inşallah beğenirsiniz. Bu arada güvecinizi ilk defa kullanıyorsanız tereyağı veya iç yağı ile yağlayın yağı eriyene kadar fı...

Kuzu Güveç

Kuzu güveç, özellikle kurban bayramında yapmayı çok sevdiğim yemeklerden biridir. Her zaman yapabilirsiniz ancak o gün yapmak benim için ayrı bir keyif. Et yemekleri güveçte piştiği zaman sanki daha bir başka olmaktadır. Kuzu güve...

Tavuk Güveç

Tavuk güveç, Tavuk güveç bir çok kişinin beğenerek ve severek yediği bir yemektir. Bol miktarda protein içermektedir. Besin değeri oldukça yüksek olan bu yemek güveçte piştiği için çok daha lezzetli bir hal almaktadır. Güveçte piş...

Fırında Sebzeli Güveç

Fırında Sebzeli Güveç, Güveç olarak yapılan bütün yemeklerin lezzet ve tat olarak herkesin beğendiği hiç tartışmasız bilinir. Fırında sebzeli güveç ise sebzelerin birbirleri ile birleşerek eşsiz bir lezzet olarak ortaya çıktığı da...

Güveç Mantar

Güveç Mantar, Mantar sevenler için tercih edilebilecek ve deneyenler tarafından oldukça beğenilen bir tarif olduğunu söyleyebilirim. mantar güveç tarifi diyet yapan insanlar tarafından da akşam yemeklerinde tercih edilebilir çünkü...

Güveçte Kaşarlı Köfte

Güveçte kaşarlı köfte, Güveç yemekleri yapım aşamasında zor gibi gözükse de çok kolay yapılan bir yemek çeşididir. Ancak güveç yemekleri genelde et ile yapıldığı için biraz masraflı bir yemek çeşididir. Bu yüzden her zaman tercih...

Fırın Güveç

Fırın güveç, fırında güveç en sevilen ve en pratik yemek tariflerindendir. Sebzelerinin ve iç malzemesinin hazırlanıp fırına verilmesi ile yemeğiniz hazır. Tabi içeriğindeki malzemelerin sosunu hazırlamak doğramak işten sayılmaz i...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

güveç, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018